Dacă dorești să începi o afacere în domeniul IT primul pas este să vă înființați o firmă specifică acestei activități.

Cea mai bună și des folosită formă juridică pentru desfășurarea activității în domeniul IT este societatea cu răspundere limitată (SRL).

În cazul înființării unui SRL, care are ca obiect principal serviciile în domeniul IT va trebui să stabiliți următoarele aspecte:

 • Denumirea societății comerciale;
 • Numărul de asociați care participă la înființarea firmei. Poate fi o societate comercială cu asociat unic sau cu mai mulți asociați.
 • Sediul social al firmei;
 • Domeniul principal de activitate și domeniile secundare de activitate;
 • Înființarea unui punct de lucru la care să desfășurați activitatea (opțional).

Pentru stabilirea obiectului principal de activitate se va alege un cod CAEN din diviziunea  62 ce corespunde activităților de servicii în tehnologia informației sau un cod CAEN din diviziunea 63 ce corespunde activităților de servicii informatice, în funcție de specificul activității pe care doriți să o desfășurați.


Aici puteți găsi codurile CAEN specifice serviciilor IT:

Cod CAEN diviziunea 62 – Activități de servicii în tehnologia informației

Această diviziune include activități prin care se oferă expertiza în domeniul tehnologiei informației: scrierea, modificarea, testarea și asistența în domeniul software; planificarea și proiectarea sistemelor de calcul electronic ce integrează calculatoare, software și tehnologii de comunicații; administrarea software-ului și explorarea în locație a sistemelor de calcul ale clienților și/sau a facilităților de preluare a datelor; alte activități profesionale și tehnice referitoare la echipamentele de calcul.

62.0 – Activități de servicii în tehnologia informației

Cod CAEN 62.01 Activități de realizare a software-ului la comandă (software orientat client)

Această clasă include activitățile de scriere (programare), modificare, testare și asistență privind produsele software. Este asemenea inclusă scrierea de programe urmând indicațiile utilizatorilor (programe orientate pe client).

Această clasă include:

Proiectarea structurii și conținutului și/sau scrierea codului de calculator necesar pentru a crea și implementa: sisteme software, aplicații software, baze de date, pagini web, adaptarea software-ului potrivit cerințelor specifice, adică modificarea și configurarea unei aplicații existente astfel încât devine compatibilă și funcțională, potrivit mediului sistemului informatic al clientului.

Această clasă exclude:

 • Publicarea pachetelor de programare
 • Transpunerea sau adaptarea software-ului nespecializat pentru o anumită piață, pe cont propriu
 • Planificarea și proiectarea sistemelor de calcul electronic ce înregistrează echipament, software și tehnologii de comunicații, chiar dacă software-ul furnizat este o componentă integrantă.

Cod CAEN 62.02 Activități de consultanță în tehnologia informației

Această clasă include planificarea și proiectarea sistemelor de calculatoare ce integrează hardware, software și tehnologii de comunicații. Serviciile de consultanță pot include și activități de pregătire a utilizatorilor.

Cod CAEN 62.03 Activități de management (gestiune și exploatare) a mijloacelor de calcul

Această clasă include: activități de management și exploatare, în locație, a sistemelor de calculatoare ale clienților și/sau a facilităților de prelucrare a datelor, precum șu serviciile anexe pentru acestea.

Cod CAEN 62.09 Alte activități de servicii privind tehnologia informației

Această clasă include alte activități privind tehnologia informației și activități anexe care nu sunt clasificate în altă parte, cum ar fi:

 • Servicii de recuperare a informațiilor din calculatoare în caz de dezastru;
 • Instalarea calculatoarelor personale;
 • Servicii de instalare software.

Această clasă exclude:

 • Instalarea calculatoarelor de mare viteză și capacitatea de stocare (mainframe) și a echipamentelor similare;
 • Programe pentru calculator;
 • Consultanță privind calculatoarele;
 • Activități de management a mijloacelor de calcul;
 • Prelucrarea datelor și administrarea paginilor WEB.

Cod CAEN diviziunea 63 – Activități de servicii informatice

Această diviziune include activități ale portalurilor de căutare WEB, activități de prelucrare a datelor și găzduire a paginilor WEB, precum și alte activități conexe.

63.1 Activități ale portalurilor WEB, prelucrarea datelor, administrarea paginilor WEB și activități conexe

Această grupă include furnizarea infrastructurii pentru: găzduirea paginilor WEB, prelucrarea datelor și activități conexe, precum și asigurarea facilităților de căutare și altor portaluri pentru internet.

Cod CAEN 63.11 Prelucrarea datelor, administrarea paginilor web și activități conexe

Această clasă include asigurarea infrastructurii pentru serviciile de găzduire a paginilor WEB, de prelucrare a datelor și activități conexe. Sunt incluse activități de găzduire, cum ar fi găzduirea paginilor WEB, servicii de streaming (organizare fluxuri) sau găzduire de aplicații.

Activitățile de prelucrare a datelor includ prelucrarea completă și elaborarea de rapoarte specializate pe baza datelor furnizate de către clienți sau asigurarea prelucrării automate a datelor și servicii de introducere a datelor, inclusiv activități de rulare a bazei de date (executare funcțiuni).

Această clasă exclude:

Activitățile unde furnizorul folosește computerul doar ca un instrument de lucru (unealtă) sunt clasificate potrivit naturii serviciilor furnizate.

Cod CAEN 63.12 Activități ale portalurilor WEB

Această clasă include:

 • Operarea site-urilor WEB care folosesc un motor de căutare pentru a genera și întreține bazele de date extensibile cu adrese Internet, într-un format ușor de căutat;
 • Operarea altor site-uri WEB care acționează ca portaluri pentru Internet, cum sunt site-urile media care oferă un conținut actualizat periodic.

Această clasă exclude:

 • Activitatea de editare a cărților, zairilor, jurnalelor pe Internet;
 • Activitatea de difuzarea a programelor pe Internet.

După ce ați stabilit obiectul principal de activitate și ați ales unul din codurile CAEN menționate mai sus, puteți adăuga și alte obiecte secundare de activitate.


Cum procedez pentru a înființa o firmă în domeniul serviciilor IT?

Tot ce trebuie să faci ca să înființezi o firmă nouă este să contactezi cabinetul nostru de consultanță și să pregătești următoarele acte necesare:

 • Buletinul de identitate asociatului sau asociaților care urmează să înființeze firma nouă precum și a administratorului firmei.
 • Documentele care atestă stabilirea sediului social al firmei. Pentru stabilirea sediului social al firmei aveți nevoie de viză de reședință în buletinul de identitate (în cazul în care doriți ca firma să fie înregistrată conform vizei de reședință), sau, actul de proprietate (în cazul în care dețineți în proprietate un imobil în care va fi stabilit sediul social), sau, contractul de închiriere (în situația în care închiriați un imobil în scopul stabilirii sediului social). Dacă aveți probleme în găsirea unui spațiu pentru sediu social, noi vă putem oferi serviciul de găzduire sediu social.

Pentru a avea propria firmă rapid ți ieftin trebuie doar să ne contactați, iar cabinetul nostru de consultanță se va ocupa pentru Dumneavoastră de toată procedura înființării firmei.

Pentru informații suplimentare, ne puteți contacta prin formularul de contact sau la:

Tel: +373 69 59 33 36 și email: office@businessmarket.md


Daca ești un antreprenor desăvârșit și vrei să pui bazele unei afaceri, te așteptăm la o discuție cu echipa www.businessmarket.md, și totul va deveni mult mai ușor deoarece vă oferim servicii de calitate:


ÎNFIINȚARE FIRME
ÎNREGISTRARE MARCĂ
PROTECȚIA INVENȚIILOR
PLANURI DE AFACERI
 

Expertul afacerilor tale!