De multe ori este de preferat să angajați un consultant care să vă ajute în realizarea planului de afacere. De aceea am pus la un loc o listă de idei care să vă ajute să luați cea mai bună decizie.

picjumbo.com_HNCK89912

Când vine vorba de angajarea unui consultant în scrierea planului de afacere, opiniile sunt împărțite: unii oameni de afaceri cred cu tărie în utilitate angajării unui expert extern pentru că poate aduce noi perspective și cunoștinte care pot adăuga valoare planului de afacere, în timp ce alții consideră că angajarea unui consultant implică niște costuri mult prea mari raportate la beneficiul primit și în plus, aceștia (consultanții) nu știu afacerea atât de bine pe cât o cunosc intreprinzătorii.

Cine are dreptate? Am putea spune că ambele tabere, în funcție de tipul de consultant angajat și de scopul pentru care este acesta angajat. Majoritatea consultanților sunt experți pe anumite arii de business și pot fi angajați fie să vă asiste la scrierea unor părți din planul de afaceri fie să fie subcontractați pentru realizarea integrală a planului de afacere.

Dezavantajul în colaborarea cu un consultant este reprezentată de faptul că trebuie să petreceți destul de mult timp comunicând cu acesta atât înainte cât și în timpul derulării contractului.

Trebuie să vă asigurați că ați explicat pe deplin și consultantul a înțeles exact – natura afacerii dumneavoastră, conceptul și strategia afacerii, nevoile dumneavoastră financiare, precum și alte aspecte, cum ar fi cele legate de activitățile de control, planurile de viitor și așa mai departe. Toate aceste elemente trebuie clarificate pe parcursul procesului pentru că nu doriți să o plătiți pentru un plan de afacere frumos făcut care să se potrivească pentru afacerea altcuiva și nu pentru a dumneavoastră.

Și o dată ce planul de afacere este realizat, este recomandat să mai aveți o discuție cu consultantul pentru a vedea dacă mai există și alte aspecte utile care pot fi exploatate dar care nu au fost incluse în planul de afaceri. 

Dacă vă decideți să angajați un consultant pentru a vă ajuta să pregătiți planul de afaceri, asigurați-vă că alegeți cea mai potrivită persoană pentru această activitate. Mai jos aveți câteva recomandări care să vă ajute în procesul de selectare a unui consultant:

1. Obțineți recomandări. Întrebați-vă colegii, cunoștințele și alți colaboratori, cum ar fi bancheri, contabili și avocați dacă nu vă pot recomanda un consultant pentru scrierea unui plan de afacere. O recomandare buna vă poate scuti de extrem de multă muncă și stres. În plus, puțini consultanți își fac publicitate în sensul clasic al cuvântului, deci recomandările sunt cea mai bună modalitate de a ajunge la ei.

2. Urmăriți să aibă experiență în lucrul cu companii similare cu a dumneavoastră. Găsiți un consultant care este expert în a ajuta companii cum este a dumneavoastră. La modul ideal, consultantul ar trebui să aibă experiență în scrierea planurilor de afaceri pentru companii de dimensiuni similare și/sau care activează în același tip de industrie ca firma dumneavoastră. Este de preferat să alegeți să lucrați cu consultanți care fac „de toate pentru toți”.

3. Verificați referințele. O dată ce ați obținut numele unui consultant, găsiți cel puțin trei clienți pentru care acesta a lucrat anterior și interesați-vă de calitatea muncii prestate și de felul în care a decurs colaborarea cu acești clienți. Estimarea financiară inițială a fost păstrată până la finalul contractului? Planul de afacere a fost realizat la timp? Planul de afacere și-a îndeplinit scopul pentru care a fost realizat?

4. Încheiați un contract. Încheiați un contract de prestări servicii cu acesta care să prezinte în detaliu: onorariul, când și cum se plătește acesta, care sunt piesele care trebuie predate de consultant la finalul contractului, care este termenul limită de executare a contractului, clauze de confidențialitate etc.

Unde puteți găsi un consultant profesional !?

Pe final!

Apelati la un specialist care să se ocupe de redactarea planului de afaceri, în timp ce dumneavoastra vă ocupați de restul aspectelor de gestionare a afacerii!

P.S. Nu uita să te abonezi la www.businessmarket.md aici:  https://www.facebook.com/businesmarketmd/

Expertul afacerilor tale!