Diferența dintre numele comercial (denumirea firmei) și marca înregistrată a creat întotdeauna discuții în rândul antreprenorilor dar și în cel al consumatorilor. Sunt multe cazuri în care atât consumatorii cât și întreprinzătorii nu cunosc exact diferențele dintre cele doua concepte, iar adesea aceștia le identifică ca fiind unul și același lucru.

În ceea ce privește numele comercial, ori de câte ori cineva dorește să înființeze o societate comercială, autoritățile statului, reprezentate de Camera Înregistrării de Stat, solicită un nume pentru înregistrare, urmând să facă o rezervare pentru acel nume după ce îi verifică disponibilitatea. În cazul unei similitudini cu o denumire existentă, reprezentanții C.Î.S. recomandă solicitantului alegerea unui alt nume. Prin intermediul acestui nume se creează o evidență cu privire la cine conduce afacerea, ce obiect de activitate are, unde își are sediul, identificând comerciantul în relațiile sale cu clienții și partenerii de afaceri. Odată înregistrat numele comercial, oricine poate să afle informații legate de societatea respectivă. Înregistrarea numelui comercial nu reprezintă altceva decât acele formalități legale care trebuie îndeplinite de către oricine dorește să-și constituie o societate comercială.

Spre deosebire de numele comercial, înregistrarea denumirii societății ca  marcă nu este o formalitate obligatorie care să condiționeze începerea unei afaceri, însă prin intermediul mărcii, titularul acesteia este asigurat că nici un alt competitor nu va vinde produse sau servicii identice sau similare sub aceeași denumire, fiind astfel unic pe piață. Înregistrarea mărcii se face la nivel național și internațional, la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală.

Titularul de marcă având un drept exlusiv de exploatare a mărcii poate porni o acțiune în contrafacere împotriva titularului de nume comercial și poate să-i ceară acestuia despăgubiri și să-i interzică să folosească acel nume comercial. Ca urmare, titularul mărcii va putea înregistra la C.Î.S. numele comercial identic cu cel al mărcii pe care o deține.

În concluzie, înregistrarea numelui comercial ca marcă îi poate feri pe deținătorii acestuia de multe surprize neplăcute.

SOLICITĂ ÎNREGISTRARE MARCĂ CHIAR ACUM

P.S. Nu uita să te abonezi la www.businessmarket.md aici:  https://www.facebook.com/businesmarketmd/

Expertul afacerilor tale!